Fuldesign Märkduk
Fuldesign Märkduk
Enligt Wikipedia är Märkdukar ett tygstycke broderat med olika kompositioner, ofta alfabetet, siffror och olika mönsterfigurer, som träning och bevis på kunnighet i broderikonsten.
Här är Fuldesign alldeles egna märkduk där du kan öva dig i fulkonst. Ett gesällbrev i fuldesign helt enkelt.
Innehåller broderimönster och instruktioner.
För att göra färdigt behöver du tyg och garn. Du kan brodera mönstret på vad du vill. Enklast är att använda aidaväv och moulinégarn.
Korsstygnsbroderi är ett enkelt och roligt sätt att brodera. Även du som glömt det mesta av skolans syslöjd kan klara av det, det handlar faktiskt nästan lika mycket om att räkna som att sy!
Klipp av en lagom bit garn att börja med, ca 40 cm. Dela garnet och använd två av sex trådar, som du trär på nålen. Bilden ovan är mönstret du utgår ifrån, och genom att räkna stygnen för du över bilden till tyget/väven.
Använd gärna aidaväv som är glest vävd och har små hål, vilket gör det lättare att sy rätt antal stygn och att få dem raka.
Räkna först ungefär hur många stygn mönstret har på höjden och bredden, så du vet hur stor plats det kommer att ta på tyget. Välj var i mönstret du vill börja och sen är det bara att köra! Brodera en figur/bokstav/ett ord i taget, undvik att göra alltför långa “hopp” med tråden på baksidan.
Ett korsstygn består av två stygn, ett under- och ett överstygn. Börja sy en rad understygn från vänster till höger. Sy därefter tillbaka från höger till vänster. Fortsätt sedan på samma sätt rad för rad. Alla stygn ska ligga åt samma håll, helst också på avigsidan (fast vi lyckas sällan med det konststycket).
När du broderat klart och fäst alla trådarna kan du stryka broderiet försiktigt på avigsidan med en fuktig handduk mellan broderiet och strykjärnet. Gör även en smal fåll på broderiet så att tyget inte repar upp sig. (Fuldesign fållar gärna i glada vänners sällskap, men ska sanningen fram så blir det nog oftare bag in box...)
Mönstret kan du spara och använda om och om igen på andra tyger - örngottet, tygväskan eller varför inte kökshandduken!
Mejla oss gärna en bild på ditt färdiga broderi så lägger vi upp det på vår hemsida! Det går självklart också bra att mejla om du behöver tips och hjälp med broderandet. Lycka till!