Gör ett monster

Häng med i folkrörelsen och gör ditt alldeles egna monster. Det är terapi, kreativitet, voodoo och syslöjd på samma gång. Hämnas på ditt ex eller tanten i kassan eller hantera dina mörkare sidor. Fulmonstren är inte snälla och gulliga. De tror inte att livet blir bättre av en total makeover, om den inte innebär slutet för alla levande. Nu kan du också göra ditt eget monster.

När du är klar lägg gärna upp ett foto av ditt Fulmonster på fulmonster.se!

Här hittar du några av våra Fulmonster ->

Du behöver

  • synål
  • sytråd
  • sax att klippa tyg med
  • sax att klippa papper
  • knappnålar
  • papper
  • något att fylla monstret med
  • Garn att göra hår med
  • brodergarn att brodera mun och ögon med 
  • knappar till ögon

Tyg

Du behöver också tyg, vi använder helst gamla gardiner, påslakan, örngott, tshirts, halsdukar och så vidare. Vi köper aldrig tyg utan går till garderoben och funderar på vad som vi inte behöver längre. En tumregel är att om du inte haft på dig ett klädesplagg på två år kommer du förmodligen aldrig ha på dig det igen och då blir det ett jättebra monster. Dessutom kan det ju vara skönt att få klippa sönder den där tröjan man fått av sitt ex och göra något alldeles nytt av den!

Tyg som finns i t-shirtar och collegetröjor är lite stretchigare än tyg som finns i vanliga gardiner och lakan. Monster av stretchigt tyg blir lite tjockare och lite kramgoare och lättare att stoppa än monster av vanligt ostretchigt tyg. Ett tips är att använda zick zack söm till stretchigare tyger så håller sömmarne bättre och blir lite elastiska.

 

Du kan använda vilket tyg du vill. Det är roligt att göra monster av oväntade tyger. Vi har gjort monster av gamla IKEA-kassar, säckväv (varning det kommer små små säckvävsfibrer på allt när man syr) och gamla stickade ylletröjor som krympt i tvätten.

En stor fördel med att använda gamla tyger är att de redan är tvättade. När man köper nya tyger måste du alltid börja med att tvätta dem innan du syr eftersom tyger krymper när de är nya och det kan se jättekonstigt ut efter en tvätt. Även monster kan behövas tvättas ibland.

Det går utmärkt att kombinera tyger och sy ihop flera tyger till ett litet lapptäcke och sedan göra ett monster av dem.


1. Ett papper och ett vik

Börja med ett papper, vik det på mitten. Vik pappret på längden för att göra långa monster. Vill du istället ha tjocka monster vik det på bredden. Du behöver inte använda ett nytt papper för att rita ditt mönster, det kan vara en gammal sida ur en tidning eller ett gammalt kuvert eller baksidan på något reklamblad som äntligen kan få någon vettig användning.

 


2. Fixa mönstret

Rita på fri hand halva ditt Fulmonster.
Nu ska du rita ett halvt fulmonster. Tänk efter hur ska ditt monster vara. Har det antenner, öron, tre ben, fyra armar eller två huvuden? Om du vill kan du kika på våra monster här Fulmonster. Det viktiga är att du ritar ditt monster precis som du vill. Klipp sedan ut ditt mönster till ditt fulmonster. Vik upp och du har nu ett helt fulmonster-mönster


3. Välja tyg

Så här snygg var Roland i punklinnet

Så här snygg var Roland i punklinnet

Välj ut ett fint tyg, helst ett begagnat tyg tex en gammal tröja, mormors duk eller kanske brorsans skidjacka. Vi hittade Rolands gamla punklinne som han inte använder längre. Vänd tyget ut och in och vik det dubbelt. Linnet hade ju redan en fram och en baksida så vi vände det bara ut och in. Nåla sedan fast ditt mönster på tyget, genom båda tygbitarna. Se till så att du fäster mönstret så att trådriktningen är uppåt. Mer om trådriktning kan du läsa här intill. Pilen på monster-mönstret visar att hitåt ska trådriktningen gå.


4. Sy på maskin eller för hand

Sy genom papper och tyg, runt hela Fulmonstret men lämna en öppning så du kan vända och stoppa monstret. På maskin går det fortast men inte alltid lättast om man som vi ofta har problem med undertråden som trasslar. Använder du ett stretchigt tyg som i vårt linne eller i en t-shirt kan det vara bra att sy med zick-zack-stygn. Då blir sömmen lite mer elastisk.

 


5. Riv sönder mönstret

Nu kommer det viktigaste. Riv bort ditt monstermönster och kasta det. Det är viktigt att varje mönster bara används en gång. Varje monster ska vara unikt det ska inte finnas fler av samma monster.

 


6. Klipp ut ditt Fulmonster

Klipp längs sömmen runt ditt fulmonster, fyra fem millimeter från sömmen. Klipp små jack i alla inåtgående svängar så blir det lättare att vända på fulmonstret. Se tips här intill.

 


7. Vänd och vräng

Vänd på ditt Fulmonster, vräng det ut och in. Så utsidan kommer ut och insidan, med sömmarna kommer in.

 

 


8. Stoppa

Nu är det dags att stoppa ditt fulmonster med någon sorts fyllningsvadd. Du kan slakta en gammal kudde du inte behöver, eller ta isär ett gammalt täcke. Det går också att stoppa med bommull men det blir ganska dyrt om man gör ett stort monster. Du kan också använda tygbitarna du klippt av runt monstret och använda dessa för att stoppa ditt Fulmonster. Sy sen igen ditt monster för hand så att inte vaddet ramlar ut.


9. Personlighet

Nu är det dags att börja ge ditt Fulmonster en personlighet. Oftast växer denna fram av sig själv. Fulmonstret får liv. Kanske knappar till ögon. Gärna garn till mun och hår på huvud och kropp. Längre fram i boken hittar du massor med tips på hur du kan fixa ögon, hår, mun med mera till ditt Fulmonster. Vårt Fulmonster blev en punkare med en riktigt snygg tuppkam.


10. Monsterhistoria

Fulmonstrens personlighet kommer till 90% från oss själva. De är som vi är… De övriga 10% är människor vi stött på, dejtat, har som nära vänner eller familj.  


punk2.jpg

ANDY umgås bara

med coola monster,

det är därför han är 

så ensam