Kuddkrig 18/4-10/5 2009

Med vapen i form av kuddar (eller kuddar i form av vapen) gjorde vi om Södra Esplanaden i Lund till en spelplan där besökarna inte bara kunde titta på våra kuddvapen utan även kriga med dem.

Kuddkrig är det enda rätta kriget – faktiskt ett mysigt sådant – och ville därför bjuda in till ett riktigt slagfält.

Utställningen blev en spelplan för dunbatalj, med stationer eller skydd att huka bakom och använda som bas för respektive lag. Kuddkriget skedde Killerboll-style (jaja, dodge ball), alltså med kastvänliga kuddvapen som framförallt var kudd-gatstenar. De skydd som fanns var:

Banken – med lag Kapitalist
Bensinmacken – med lag Oljebolag
Hamburgerrestaurangen – med lag Fritös
Miljonprogramshusen – med lag Folket
 

Det var frivilligt för besökarna att välja var de skulle gömma sig och vilka de skulle ha som fiender. Vill du tillhöra the dark side? Vilka tycker Du är the Dark side? Vem vill du kasta gatstenar på?

Vi hade också tillverkat några vapen i mer exklusivt utförande som utställningsföremål. Ni vet, se men inte röra. Alltihopa övervakades av två kravallpoliser med kuddsköldarna i högsta hugg.

De fantastiska illustrationerna på skydden skapades av Martin Sandström och Maria Esaiasson på Södra Esplanaden


Pressmeddelande för Kuddkrig

Kuddkrig  -vapen är hårda, människor är mjuka.
Fuldesign drar söderut och möter våren i Skåne. Med utställningen "Kuddkrig" på galleri Södra Esplanaden i Lund utmanar de besökarna på just - kuddkrig. Utställningen pågår mellan 18 april och 10 maj.

-Kuddkriget är Fuldesigns svar på tal, ett alternativt och bättre sätt att avreagera sina frustrationer på, berättar David K Frimark, Fuldesigner.

- Kuddkriget är det mjuka svaret på de hårda frågorna. Fotbollshuliganerna borde få kuddar i händerna istället för järnrör. Frågan är om inte polisen bättre skyddar stan med kuddar i stället för
batonger? fyller Moa Åström, Fuldesigner, i.
På utställningen återfinns en mängd kuddvapen, från gatuvapen som gatstenar och molotovcoctails, via krigiska vapen som pistoler och granater, till hollywoodvapen som motorsåg och kedjor. Utställningen inspireras av juntor, allt från latinamerikanska med Castro och Che till hemmafruarnas syjuntor.

Utställningen är utformad som en stor spelplan, eller ett terapirum. Den perfekta platsen för alla som känner sig frustrerade över bankbonusar, varsel och våldsbrott. -Meningen med utställningen är att man ska kunna komma hit och avreagera sig, berättar Pernilla Klüft, Fuldesigner. -Man kan både skapa och slåss utan att skada varken sig själv eller andra, fortsätter Pernilla.

Fuldesign kommer att finnas på plats och hålla i två workshops under utställningens första dag, lördagen 18/4. Det blir två hederliga vapen-syjuntor med avslutande kuddkrig. Stora som små bjuds in att tillsammans med Fuldesign skapa sitt fulaste och mjukaste kuddvapen för att sedan gå lös på varandra med vapen i hand.

Det är med lek, humor och stort allvar vi gör det här, berättar David K Frimark. Vi liksom de flesta andra känner oss hjälplösa mitt i alla kriser, mitt i alla larm om allt från terrorbomber i chips, bränder i Rosengård till FRA och Ipred som övervakar allt. Storebror ser dig och ingen vet om vi har pengar eller ens en jord att leva på om två år. Vi behöver alla avreagera oss. Som fan. Med kuddkriget vill vi föra en kamp mot den minskade medmänskligheten, ökade individualismen och framgångshetsen. Vapen är hårda, människor är mjuka.

Fuldesign är en Stockholmsbaserad designgrupp som har funnits sedan våren 2005. Fuldesign är design för alla som inte känner att de är perfekta och passar in i den påklistrade total-make-over-världen där man måste ha ett perfekt hem, utseende, liv och ekonomi för att få vara med.

Fuldesign befinner sig mitt i en internationell motrörelse mot design som enbart förmedlar lycka, stilrenhet och status. De är en del av en revolution mot design- och livsstilseliten som dikterar vad som är snyggt och fult och hur man ska leva och se ut.

Fuldesign har de senaste två  åren arbetat med Röhsska museet, Kulturhuset i Stockholm, Carl Larssongården, Skövde Konstmuseum, Stockholms Kulturfestival, Svensk Form, Designgalleriet, Stockholm Pride, Blå Stället med flera.